ESEMÉNYNAPTÁR

April 2020
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

TÖRTÉNET

A Dr. Csiba László Gondoskodás és Esély Háza 2007 decemberében nyitotta meg kapuit. Az Andorkó Endre építész által tervezett modern épület komplexum 100 férőhelyet biztosított és 73 új munkahelyet teremtett Sajószentpéteren.

Az intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse, támogassa a vonzáskörzetébe tartozó szenvedélybetegek gyógyulását. A Gondoskodás és Esély Háza nevet viselte, mivel itt találtak otthonra a végleges elhelyezést igénylő idős szenvedélybetegek; ugyanakkor az intézmény falain belül kaphattak segítséget a még rehabilitálható, szerfüggőségükből gyógyuló fiatalabb lakók is.

Nevét Sajószentpéter első díszpolgáráról Dr. Csiba Lászlóról kapta, aki évtizedeken át gyógyította a város betegeit megbecsült, köztiszteletben álló körzeti orvosként.

2017 júliusától a jogutódlások és a szervezeti átalakítás következtében Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézményként biztosítja Sajószentpéteri székhelyén és telephelyein a szenvedélybetegek, a fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, időskorúak tartós bentlakásos ellátását, a szenvedélybetegek rehabilitációs ellátását, továbbá az intézményi jogviszonyban álló személyek intézményen belüli foglalkoztatását fejlesztő foglalkoztatás keretében. Ezen kívül jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is szolgáltat a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorú vagy fogyatékos személyek részére.

Sajószentpéteri székhelyén a Szenvedélybetegek Otthonában /a Szenvedélybetegek rehabilitációs részlegén és a Szenvedélybetegek ápolást-gondozást nyújtó részlegén/, valamint 3 telephelyén: a Sajószentpéteri Otthonban, az Edelényi Otthonban és Lakóotthonban, valamint az Izsófalvai Otthonban több mint 500 ellátott, illetve beteg részesül az intézmény szolgáltatásaiban.

Az intézmény napjainkban az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányításával végzi tevékenységét Borsod-Abaúj-Zemplén Megye közigazgatási területén. Fenntartója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a közvetlen felügyeletet pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltsége gyakorolja.